Максим Ешкенази


Моята кариера в образователните концерти започна преди седем години в Colburn School of music. Програмата включва два пъти в годината- есен и пролет, цикъл от 15 концерта, където заедно с малък ансамбъл посещаваме различни училища в Los Angeles и образоваме децата посредством 35 до 45 минутни концерти. Симфоничните представления са структурирани така, че да задоволяват различните възрастови нужди на различните класове- а именно: за детска градина, за първи и втори клас, трети и четвърти клас, и накрая за пети клас- т.е разпределени са на три или четири различни нива.

За детската градина са включени най-опростени, елементарни музикални термини, следва малко по-сложен материал, подходящ за първи и втори клас- например обясняват се “форма на произведенията” или “ера на композиторите”.

Работата с различни възрастови групи от деца ме е обогатила с доста широк опит и познание относно информацията кое е най-подходящо за всяка една възраст .

През последните три години съм част от образователната програма на Passific Symphony, която включва три програми. Първата е по-обширна- нарича се Младежки концерти. Тук идеята е да се изпращат учители в дадени училища и да преподават музикални уроци, като всеки един лектор пребивава в едно и също училище през периода от януари до май месец и образова учащите по материала, който ще се обобщи и ще бъде чут на финалния концерт в края на годината. Минусът при този подход е, че децата не се запознават с всички инструменти, а плюсът е, че свикват с този учител за една цяла година.

Накрая на учебната година се организират общо 14 концерта с аудитория около две хилядна публика, където се преговарят всички елементи на теорията, а именно- forte, piano, crescendo, diminuendo,  тема с вариации или например рондо, които са били представяни на вниманието на учениците през годината. Всяка музикална тема е обединена под шапката на даден композитор- дали ще е първата година Чайковски, преди това Берлиоз или следващия сезон Бетовен и т.н., като един композитор е представен с отделни музикални модели и термини.

Първата образователна система, която представих- тази на Passific Symphony е безплатна за учащите. Втората програма се нарича “Семейни концерти” и тук системата е публика със закупени билети. В основата на идеята е отново 45 минутен концерт, на който децата идват, придружени от своите баби, дядовци, майки и бащи. През годината се провеждат пет различни  ”Семейни концерта”, посветени на различна тематика и даден инструмент, като формата на представяне е още по-достъпна за масовата публика, с много малко теоретичен материал и елементарни концепции, а музиката е още по-популярна и не толкова сложна. Този вид матинета не са посветени на творчеството на даден композитор, а представляват нещо като”миш- маш” от различни автори. Освен току-що споменатите две програми, които водя, от активна гледна точка се занимавам с преподаване в младежки оркестри, където млади хора от различни възрасти се обучават на даден инструмент на различни професионални нива- от елементарно до почти професионално.

И за финал-такъв е моят творчески опит- в обобщение над 15 години в различни програми.