Дворжак в Америкапроект на
Джоузеф Хоровиц

Дворжак в Америка

Фортисимо Фамилия представя поредица от концерти, разработени от известния американски критик Джоузеф Хоровиц, специално проектирани за да се експериментира с нови формати на ангажираност на аудиторията.

 

 • Антонин Дворжак(1841–1904) е чешки композитор от периода на късния романтизъм...

  До 1892 Г. Дворжак вече е световно признат композитор и професор по композиция и инструментация
  в Пражката консерватория.

 • Националната консерватория за музика на Америка

  През 1892 година дамата филантроп Джанет Търбър успява да убеди композитора да поеме поста ректор на Националната консерватория в Ню Йорк Сити. В лицето на Дворжак тя открива един необикновен композитор,
  който знае как се твори музика с национален характер

 • Антонин Дворжак пристига в Америка със семейството си .

  Oстава там три години, през които създава някои от най-известните си произведения - Симфония №9
  „Из Новия свят”, Струнен квартет №12, Концерт за виолончело, Американска сюита.

 • Хари Бърли - певец и композитор от афро-американски произход

  Бърли е един от студентите на Дворжак в Националната консерватория. Той запознава Дворжак с много от
  спиричуълите и плантационните песни, които бил научил от дядо си.

 • Първа страница от ръкописа на партитурата на симфония №9 „Из Новия свят”, 1893г.

 

Опитът на много американски оркестри доказва, че тематичното програмиране и представянето на контекста на музиката обогатява и разширява разбирането за музиката и обогатява концертния опит. За пръв път в България се представя този нов начин на поднасяне на музикално произведения и чрез поезия, мултимедия и други иновативни форми, и се дава възможност на публиката за по-дълбоко възприемане и по-богата наслада от красотата на класическата музика.


Първият концерт, проектът „Дворжак в Америка” ни запознава с едно от най-популярните класически произведения на всички времена - Симфония №9„Из Новия свят” на Антонин Дворжак. Този проект в Америка се ползва с широка популярност,подкрепен е от Националния фонд за хуманитарни науки и е изпълнен от повечето големи американски оркестри. Неговият автор Джоузеф Хоровиц е всепризнат музикален критик, автор на 10 книги и пионер на тематичното програмиране.


Хоровиц съживява историята, която лежи в основата на композицията и ни представя разнообразните музикални и културни влияния, които вдъхновяват композитора при нейното създаване. Дворжак, който пристига в Америка от Чехия, остава очарован от музиката, до която се докосва благодарение на помощника си Хенри Бърли. Песните на афроамериканците, посещението на местни празници и забави дават на Дворжак материал, от който да се вдъхнови за написването на този шедьовър. В тази симфония композиторът улавя жизнеността и силата на американската музика, така че и публика и критици се влюбват завинаги в творбата. Проектът разказва как Дворжак идва в Америка и се превърща в "американски композитор". Успява да ни убеди, че американският акцент в такива произведения като Симфония №9„Из Новия свят” и „Американска сюита” не е повърхностно наслагване, а отделен американски стил различен от стила на неговите европейски произведения.


Историята на Дворжак илюстрира значението на изкуствата в педагогиката и в човешкия живот, както и ни разкрива начина, по който културата може да помогне на хората или общностите да разбират самите себе си по-добре. " Дворжак в Америка ", се фокусира върху темите за расовата и националната идентичност, катализирани от урбанизацията и емиграцията преди век - въпроси, които остават актуални и днес. Тези теми от културата и обществото са представени чрез текст и музика. Този проект съпоставя език, литература, култура, философия и визуални изкуства с музиката, прави връзки между оркестри, музеи, училища, университети и интегрира музикалното съдържание с теми от хуманитаристиката, за да се задълбочи разбирането на Симфония „Из Новия свят” от Дворжак”. Целта на проекта е да се осигури по-дълбок емоционален и интелектуален ангажимент от страна на публиката с музиката.


Чрез мултимедиен тематично- младежки концерт , чрез серия от дейности, които предшестват концерта се получава по-широко разбиране на музиката на Дворжак и създаване на специални отношения с музиката изобщо.


Слушателите се подготвят предварително чрез беседа преди концерта. Историята ще бъде разказана от актьора Иван Юруков и бас- баритона Валери Турманов, придружавани в тови пътешествие във времето от Софийската филхармония, водена от известния диригент Максим Ешкенази. Публиката се запознава с песните и музиката, които стоят в основата на темите от симфонията –това са дочути от Дворжак песни на афроамериканците и местна фолклорна музика. Следва мултимедийна част, основана на поемата „Песента на Хайяуата “ от знаменития американски поет Лонгфелоу. Мултимедийната презентация за Ларгото и Скерцо на Симфония „Из Новия свят” от Дворжак включва откъси от „Песента на Хайяуата”, призната от Дворжак като точка на вдъхновение и за двете части, интерпретации на сцени от и картини от американски художници.


През втората част на концерта се изпълнява Симфония № 9 Дворжак ”Из Новия свят” която умело слива богатите фолклорни мелодии на Америка с класическите техники. Тук присъства както красотата на прерията, тъгата на индианците, така и носталгията по родината , изпитвана от композитора. Проектът „Дворжак в Америка” представя както триумфа и трагедията, които чешкият композитор е видял по време на пребиваването си в Америка през 1892 г, така и въздействието на неговото творчество върху американската музика. Изпълнението е последвано от пост- концертна беседа с диригента Максим Ешкенази, солиста, артиста и известни музикални критици. Чрез серия от дейности в проекта ще се включат ученици от столични училища, което се надяваме да доведе до по-дълбоко разбиране сред младите хора на този шедьовър на класическата музика и създаване на интерес към класическата музика изобщо.

 

Джоузеф Хоровиц

Джоузеф Хоровиц, отдавна е пионер в програмирането на класическа музика. Назначен е на постоянната длъжност творчески съветник към ежегодната Шубертиада, която се провежда на 92-ра „И” улица. През ‘90те години, докато заема длъжността изпълнителен директор на Бруклинската филхармония, оркестърът на Бруклинската музикална академия, той добива популярност в страната чрез фестивалите „Руснакът Стравински”, „Американски трансценденталисти”, „Фламенко” и други събития, изследващи фолклорните корени на класически концертни творби.

 

 

Работейки като творчески съветник на различни американски оркестри, той е създал над тридесет и пет интердисциплинарни музикални фестивали от 1985 г. насам. Проектите му за Пасифик симфъни този сезон включват фестивал, посветен на Шостакович, в който има участие на Соломон Волков и който смесва филмово изкуство, камерна музика и театър. През есента на 2008 година, той поставя началото на поредицата на Нюйоркската филхармония, озаглавена „Музиката отвътре”, за която пише, продуцира и води специална програма за симфонията на Чайковски Pathetique. Следващите му и предстоящи продукции за Филхармонията изследват творчеството на Дворжак, Брамс и Стравински.


По настоящем е куратор на тематични фестивални проекти към Филхармонията на Бъфало, към Симфонията на Кълъмбъс, на Северна Каролина, Пасифик симфъни, оркестъра на Луивил, симфончния оркестър на Остин, към Тексаския университет, към Музикалната школа на университета DePauw. Той е също така и основател на Посткласическия ансамбъл, камерен оркестър от Вашингтон, чиито фестивали редовно са в сътрудничество с Националната художествена галерия и университета Джорджтаун.


Определен от Чарлс Олтън, бившият председател на Лигата на американските симфонични оркестри, като „водещият изследовател на симфоничните оркестри в Америка”, Хороуиц е също така и награждаван автор на десет книги, чиито теми засягат основно институционалната история на на класическата музика в Съединените щати. Последната му книга е “On My Way” – Неразказаната история на Рубен Мамулян, Джордж Гершуин и „Порги и Бес” (издадена от “Norton”). Неговите „Класическата музика в Америка: История” (2005) and „Творци в изгнание: Как бежанците от войните и революциите през 20 век променят американското концертно изкуство” (2008) са обявени за най-добрите книги на годината от списание The Economist. Като главен директор на проектите в Проекта за национално образование към Националната фондация за хуманитарни науки (НФХН), както и като преподавател в Института за обучение на учители към същата фондация, той пише книгата за млади читатели „Дворжак в Америка”, към която има и направено по последни технически изисквания DVD. Като управител на проект към програмата “Music Unwound”, той ръководи национална инциатива на НФХН, чиято цел е популяризирането на тематичното, крос-дисциплинарно симфонично програмиране.


Към Националната фондация за изкуства, Хороуиц работи като творчески директор в ежегодно провеждан институт за музикални критици в Университета Кълъмбия. Бил е музикален критик за „Ню Йорк Таймс”, а сега редовно пише за литературната притурка на „The Times” във Великобритания, както и за множество научни списания. Изнася лекции на много места в Съединените щати и в чужбина. Почестите и наградите, които е получил, включват стипендия Гугенхайм, две стипендии от НФХН, похвала от Парламента на Чешката република за многото фестивални проекти, посветени на американския период на Дворжак.

Уеб сайтът му е www.josephhorowitz.com. А блогът му: www.artsjournal.com/uq.

 

Образователни материали

Антонин Дворжак:
биография

Антонин Дворжак:
Уикипедия

Джоузеф Хоровиц:
биография

Посещението на Дворжак в Новия свят

Антонин Дворжак:
В търсене на нов глас

Основни Музикални Теми

Относно мелодрамата Хаяуата

Бъфало Бил и Хаяуата

Проект "Дворжак в Америка"

Максим Ешкенази, диригент, живее и работи в Лос Анжелис и отдава голяма част от енергията си на работата с млади музиканти. Той е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, Музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн.

 

 • Максим Ешкенази

  Пълнолуние, Фортисимо Фамилия

 • Максим Ешкенази

  Love Story, Фортисимо Фамилия

 • Максим Ешкенази

  Приказки за Пиано, Фортисимо Фамилия

 

Иван Юруков,четец, завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През този театрален сезон участва в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, "Осъдени души", „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”.

 

 • Иван Юруков

  в трупата на Народен театър "Иван Вазов"

 • Иван Юруков

  в ролята на Андрей Лютов, Столичани в повече

 • Иван Юруков

  Приказки за Фагот, Фортисимо Фамилия

 

Две години подред Иван Юруков получава номинации „Аскеер“ в категорията изгряваща звезда за ролите на Сганарел в „Лекар по неволя“ и в „Бягащи странници“. През 2008 г. получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура.

В киното има главна роля в комедийната антиутопия „Леден сън“ (2005) на реж. Иван Георгиев. Късометражният филм „Лора“, на който е режисьор и оператор, печели феста „Синемаспорт“ през 2007. Същата година с късометражният филм „Луизет“ Юруков печели две награди на фестивала „В главните роли: Детето. В новия български сериал на bTV „Столичани в повече” играе главна роля - на Андрей Лютов.

Иван Юруков се присъедини към семейството на Фортисимо като режисьор на видео материали към “Приказки за перкусии” и “Приказки за пиано”. По време на “Приказки за фагот” обаче ще го видим и на сцената на зала България.

 

Валери Турманов, бас-баритон, Роден на 21 август 1986 г. Средното си образование завършва през 2005 г. в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" – гр. Бургас, специалност класическо пеене. Същата година e приет в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – гр. София, в класа на проф. Илка Попова.

 

 • Валери Турманов

 

ЕКИП

Максим Ешкенази

Създател на
Фортисимо Фамилия

Светлина Терзиева

Директор
Фортисимо Фамилия

P: +877 330 704
svetlina2222@gmail.com

Стефания Темелкова

PR
Фортисимо Фамилия

P: +895 637 511
s.temelkova@gmail.com

Биляна Славейкова

PR
Фортисимо Фамилия

P: +359 886 707051
bilyana.sl@gmail.com

Аудио и видео файлове

Antonin Dvorak
Slavonic Dance N1

Виж видео файл

Antonin Dvorak
Scherzo Capriccioso

Виж видео файл

Antonin Dvorak
Slavonic Dances N10

Виж видео файл

American Suite, Op 98b III Moderato alla polacca
Виж видео файл

American Suite, Op 98b V Allegro
Виж видео файл

John Knowles Paine - Sym. No1 in C-minor, Op.23
Виж видео файл

Etta James - Swing Low, Sweet Chariot
Виж видео файл

Dvorak - Symphony No.9 /
New World Symphony

Виж видео файл

Antonin Dvorak
Going Home

Виж видео файл

Dance Song of the
Thompson River Indians

Чуй аудио файл