Print this page

Иван Юруков

Иван Юруков завършва НАТФИЗ през 2004 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. От 2005 г. е в трупата на Народния театър. През този театрален сезон участва в спектаклите „Престъпление и наказание”, „Балът на крадците”, „Идеалният мъж”, "Осъдени души", „Мизантроп”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Слуга на двама господари”. Две години подред Иван Юруков получава номинации „Аскеер“ в категорията изгряваща звезда за ролите на Сганарел в „Лекар по неволя“ и в „Бягащи странници“. През 2008 г. получава награда от Министерството на културата за постигнати високи творчески резултати и принос в развитието на българската култура. 

В киното има главна роля в комедийната антиутопия „Леден сън“ (2005) на реж. Иван Георгиев. Късометражният филм „Лора“, на който е режисьор и оператор, печели феста „Синемаспорт“ през 2007. Същата година с късометражният филм „Луизет“ Юруков печели две награди на фестивала „В главните роли: Детето. В новия български сериал на bTV „Столичани в повече” играе главна роля - на Андрей Лютов.

Иван Юруков се присъедини към семейството на Фортисимо като режисьор на видео материали към “Приказки за перкусии” и “Приказки за пиано”. По време на “Приказки за фагот” обаче ще го видим и на сцената на зала България.