Грешка
  • Грешка при зареждането на XML файла
  • http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml
  • XML: failed to load external entity "http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml"

Михаил Живков, солист "Приказки за кларинет"

"Без публиката нашето изкуство е нищо и половина", казва Михаил Живков, който от близо 15 години свири в оркестъра на Софийска Филхармония. Този уикенд, двамата със Стефан Вълдобрев ще разказват "Приказки за кларинет".

Как започна да се занимаваш с музика?
Първоначално започнах да свиря на пиано. Баща ми, който е тромпетист много искаше да се занимавам с музика. Колкото до мен - не знам дали съм искал особено, но пък и не се противях. След 5-6 години, в които доста напреднах с пианото, баща ми прецени, че е добре да се науча да свиря на друг инструмент, който може би ще ми бъде по-полезен. Тогава ме насочи към кларинета. В седми клас ме приеха в музикалното училище в Бургас, където завърших при Христо Кожухаров. В Консерваторията бях при професор Сава Димитров, а през последните години на образованието си ходих при професор Петко Радев.

Разбрах, че си запален футболист, имал ли си колебания между музиката и спорта?
Да, играех в Черноморец-Бургас и в един момент наистина беше на кантар дали да се занимавам с музика или да стана футболист. Всъщност и в двете професии трябва да си много отдаден на това, което правиш, да го обичаш. Хубаво е, ако може да работиш с приятели. Както в спорта, така и в оркестъра трябва да си отворен към другите хора, да възприемаш и техни идеи, защото не винаги ти си правият. Но най-важното е да си удовлетворен от това, което правиш, защото само когато вършиш работата си с удоволствие, може да накараш хората да те слушат поне с интерес.

С какво се отличава кларинетът от останалите духови инструменти?
Кларинетът може да се използва при почти всички музикални стилове, без рок и хеви метъл. Той е и основна част от съвременния симфоничен оркестър. С кларинет се свири и много българска народна музика. Отделно обичам да слушам джаз, пък и да изпълнявам.

Къде е измислен кларинетът?
Направен е в Германия от Йохан Денер. Преди това естествено е имал своите предшественици в старинната барокова музика - като френския инструмент шалюмо. Денер е бил майстор на духови инструменти и решил да създаде нов такъв, който за щастие се оказал много успешен.

Кога кларинетът навлиза в българската народна музика?
Още през 20-те години на миналия век българите са правили опити да правят симфонични оркестри и са внесли инструментите, които е имало на запад. Много по-късно обаче, през 50-те и дори 60-те години някой се открехва, че кларинетът може да се използва успешно във фолклора. Дотогава са използвали гайди, кавали и други чисто народни инструменти.

Имаш ли поглед как децата възприемат кларинета?
Докато водих уроци на Фортисимо Клас се изненадах приятно, че повечето деца го разпознават като инструмент. Естествено казват, че прилича на какво ли не - от пръчка до обой. Някои сякаш нормално го свързват с чалгата, но пък затова съм там, за да им обясня, че има и друга страна. Най-много се радват на филмова музика - свирил съм им темите от "Хари Потър", "Том и Джери" и др.

Лесно ли се засвирва, успяват ли да изкарат звук от кларинета?
Не е много трудно, въпросът е да знаеш как, всичко е до постановка. Трябва да захапеш правилно мундщука и е нормално като нямат подготовка да не се получи кой знае какво. Все пак имаше едно момче, което успя от раз. Обикновено сме комбина - аз надувам и вкарвам въздух, а те натискат с пръсти.

С какво те спечели програмата Фортисимо Фамилия, за да се включиш?
Смисълът на Фортисимо Фамилия е да се покаже на подрастващото поколение, че класическата музика и музиката въобще действа облагородяващо. Важно е да знаят, че има и други страни, а не само заобикалящият ги поп-фолк. Поомръзнало ми е да обяснявам, че кларинетът не е само за сватби, а с него може да се свири класическа музика. За съжаление публиката на симфоничните концерти у нас застарява чувствително. Програми като Фортисимо Фамилия са добър начин тя да се подмлади, защото без публиката нашето изкуство е нищо и половина.

Смяташ ли, че става все по-трудно децата да се впечатлят с класическо изкуство, все пак са заобиколени от всевъзможни забавления?
Определно е по-трудно, сега информацията е на милиони пъти по-високо ниво и на децата им се предлагат стотици начини на забавление - всевъзможните компютърни игри и чудесии. В същото време като представиш интересен продукт те са отворени към него. Умът и мозъкът им не е пълен с глупости все още, така че на тази възраст, ако им хареса нещо - то може да оцелее и да се задържи като ценност за тях.

Актьорът в "Приказки за кларинет" е Стефан Вълдобрев, с него сте приятели, разкажи повече.
Със Стефан се познаваме от повече от 20 години. Работили сме много заедно, защото той пише музика за театрални постановки. Когато трябваше да избера актьор - Стефан беше първата ми асоциация, самият той има много общо с музиката. Повечето актьори могат да пеят или да свирят на инструмент, но Стефан сякаш се интересува по-дълбоко, занимава се активно, пише. И най-вече е много позитивен. Неговото чувство за хумор е по-префинено, не така директно поднесено, но съм сигурен съм, че децата ще го харесат.

Какъв е сюжетът на приказката?
Историята се върти около противопоставянето на два различни начина на живот, показани в образите на двама братовчеди, които освен свързани по роднинска линия, са и приятели от деца. Единият от тях живее в големия град, а другият идва от село. Около тази линия се разгръща едно противопоставяне и се случват доста интересни неща.

Кои са произведенията, на които си се спрял?
Подбрал съм произведения от разнообразни жанрове. Класическа музика на първо място - има Моцарт, Вебер... това са двамата най-известни композитори, писали за кларинет. Съвсем в края на живота си Моцарт започва да използва кларинета, но много му харесвa. Включил съм две части от "Картини от една изложба" на Мусорски, които ще изпълним с духов квинтет. Мой много добър приятел, Ясен, обоист във Филхармонията, този път ще свири на акордеон и заедно ще покажем малко народна музика. Ще има още джаз и филмова музика.

Защо смяташ, че родителите трябва да доведат децата си на "Приказки за кларинет"?
Най-малкото, за да им покажат, че има и други забавления, различни от компютърните игри. Естествено трябва да се мине през всевъзможни етапи, но е много важно децата да видят неща, които могат да са им интересни по различен начин, да докосват душевността.

Със съдействието на

В партньорство със

Основен спонсор

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Yellow Green Blue Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction