Print this page

Биляна Михайлова- солист "Бетовен, Девета симфония"

Биляна Михайлова е родена във Велико Търново през 1983 г. Завършва средно образование- специалност класическо пеене и пиано.
Учи във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий". Дългогодишен служител е в МДТ "Константин Кисимов" - град Велико Търново и е солист на Шуменската филхармония. 
От 2015 г. е част от Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", където й се възлагат и солистични партии.  
 
 

 

През своя професионален път тя участва в следните постановки: "Цигански барон", "Хубавата Елена", "Травиата", " Българи от старо време", " Службогонци", "Железният светилник", "Коледен концерт", "Госпожа Министершата, "Бал в Савоя". 

 

А на 24 март Биляна Михайлова ще бъде солист в концерта "Бетовен, Девета симфония". Симфонията, в чиято последна част са  включени хор и солистични партии ще зазвучи скоро в зала "България" и вероятно публиката веднага ще разпознае  "Одата на радостта " по едноименното стихотворение на Фридрих Шилер. 

 

Любопитен факт от историята е, че когато за първи път е изпълнено произведението, Бетовен вече е напълно глух. Той не успява да чуе бурните овации след премиерата й на 7 май 1824 г. А историята на произведението не спира до там, защото през 1985г., "Одата на радостта" е избрана за химн на Европа.