Print this page

Йоана Кадийска- глас и усмивка в едно

 

Йоана Кадийска е от онези забележитени млади дами, който спират дъха ти само като се появят на сцената. А гласът й, той е дар от Бога! Щастливи сме и изключително горди, че тя прие поканата да стане част от концерта “Love story”. В битката между слово и музика, тя влиза в отбора на музиката и ясно и категорчино ще го заяви. 

 

Йоана е родена на 15 март в София. Завършва оперно пеене в НМА „П. Владигеров“, в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. Към днешна дата тя е докторант в НМА „Панчо Владигеров“.

Още от дете проявява интерес към пеенето и страстта й я отвежда в Детския хор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там пее 10 години като солист и хорист. Маестрото забелязва певческите й заложби и я представя на великата оперна прима Александрина Милчева. Именно тя е човекът, който я поема и насочва към трудната и предизвикателна професия на оперните творци. Става нейн вокален педагог в продължение на дълги години.  

Своя дебют Йоана прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах.

Следват участия в международни конкурси и фестивали с множество награди. През 2013 г. е наградена със стипендия от Фондация "Борис Христов" за Оперна студия в национална академия "Санта Чечилия" - Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон.

Последните години тя посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци.

Интересът й към оперното изкуство не спира до тук и през 2018 г. печели стипендия към фонда на маестра Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия. 

След завръщането й в България, по покана на директора Александър Текелиев, става част от състава на Държавна опера Бургас.

А ние с радост ще разкрием пред Вас какво дете е била Йоана в следващия Фортисимо блиц:

 

Като дете бях… грижовна към всички и най-вече към по-малката ми сестра.

После исках да стана…. певица

Накрая от мен излезе… оперна певица

Най-голямата ми пакост беше… за да спася едно коте и да му стопля мляко, запалих хотел във Велинград.

Най-трудната дума на света беше… непривилегирован

Детската песен, която си спомням е… почти всички, но една от любимите ми е Баба Зима пак размята белия кожух….

Любимата ми приказка беше Пепеляшка – Разклати се дръвче, разклати и в миг със сребро и със злато ме покрий от глава до пети, та да ида и аз в палата.

Представях си, че…. всичките ми мечти ще станат реалност.

Исках да разкрия…. тайната за Дядо Коледа

Изобретих… палатка от чаршафи.

Послъгвах, че… съм си написала домашните и съм си научила всички уроци.

Така и не си признах, че.. ако не съм си признала  тогава, няма да го кажа и сега.

Най-много мразех….., когато мама ме водеше на художествена гимнастика

Прякорът ми в училище беше… нямах прякор

Ако бях музикант/певец щях да съм… Бионсе

Ако бях композитор щях да съм… Пучини

Моята супер сила е… усмивката

Ако съм отново дете… няма да искам да порасна.