Грешка
  • Грешка при зареждането на XML файла
  • http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml
  • XML: failed to load external entity "http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml"

Приказката за триангела и концертния орган

Имало едно време един концертен орган, голям-голям, по-голям и от най-големия контрабас.

 

Какво говорим! По-голям от два слона, свирещи на контрабаси. Имал много красиви тръби, като сребърни хоботи, и можел с музиката си да гъделичка небето по ухото.
Уж можел, ама се страхувал. Толкова много клавиши, цели три реда! Че и копчета отстрани, и педали отдолу! Ами ако обърка нещо? Ами ако забрави мелодията по средата? Ами ако някой се разсмее?

Искало му се да е мъничък-мъничък, толкова мъничък, че никой да не го вижда и никой да не го чува. И веднъж така силно си го пожелал, че наистина станало. Един мравешки орган, съвсем скрит под партитурата (така се казва тетрадката с нотите). За зла беда това се случило точно преди един голям концерт по случай идването на пролетта. Децата били дошли с най-хубавите си дрехи, майките и бащите седели мирно и в никакъв случай не се въртели на седалките си. Всички чакали органа да засвири. А той, нищо че бил мъничък и тихичък, мълчал и не смеел да се обади. Концертът щял да се провали! 

Тогава на помощ дошъл триангелът. Една нищо и никаква желязна тръбичка, огъната на триъгълник. Чул как всички шумолят и се притесняват – и лекичко позвънил. После по-силно. После започнал да отмерва една весела мелодия. Хората притихнали, опитвали се да я познаят, но никой не можел да се сети. Органът и той – стоял и умувал. И изведнъж познал! И като познал, засвирил – отначало по-тихо, после по-силно, и колкото повече свирел, толкова по-голям ставал, докато накрая тръбите му пак се протегнали като слонски хоботи, а някъде горе небето се засмяло и порозовяло, защото музиката толкова хубаво го гъделичкала.

Зорница Христова 

Със съдействието на

В партньорство със

Основен спонсор

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Yellow Green Blue Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction