Грешка
  • Грешка при зареждането на XML файла
  • http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml
  • XML: failed to load external entity "http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml"

 “Цигулката в киното” разказва последната история на Фортисимо Фамилия за този сезон

 

На 16 май от 11:00 часа Софийската филхармония, под диригентската палка на маестро Цанислав Петков, ще изпълни подбрани музикални бисери от филми. 

“Гладиатор”, “Карибски пирати”, “Мисията невъзможна”, “Розовата пантера”, “Маската на Зоро”, “Списъкът на Шиндлер” са само малка част от включените в концерта произведения. Солист на концерта е Чавдар Вълков.

 

Концертът е подходящ за всички възрасти и най-вече за любителите на филмова музика. Цигулката е в центъра на тази музикална история, защото много често, именно нейният глас е използван, за да изпълни най-внушителните ноти, написани от композиторите на музика за филми.

 

През миналия век филмовата музика се превърна в отделен жанр, който някои познавачи определят като "съвременна класика". Създадена най-често за голям симфоничен оркестър, като неизменна част от големите холивудски или европейски продукции, тя се превръща във важна част от успеха на филмите.

 

Онази характерна мелодия, която обобщава филмовите послания, музикалните теми и саундракът към известните заглавия, тя довършва естетическото удоволствие, което носи киното. Често музиката може да предизвиква интерес към филмовата творба и да въвлече зрителя в чувството и атмосферата на лентата. 

 

Музикалната тема, ангажирана със сюжета и драматургичните образи, носи неповторима емоция, в която се преплитат, спомени, носталгия, удоволствие, копнеж от преживяването на зрителя. 

Билети за концерта могат да се закупят в мрежата на ивентим, както и на касата на зала “България”. 

Дивата симфония на Дан Браун вече е на родна земя.

След отмяната на първата дата през ноември 2020, музикалният феномен, създаден от писателя Дан Браун ще бъде изпълнен от Софийската филхармония този април.

Веднага след световната си премиера детската симфония, написана от автор № 1 на бестселъри на Ню Йорк Таймс, Дан Браун, пристига в зала „България“. „Дива симфония” ще бъде изпълнена на живо от оркестри в десетки страни по света. А една от първите дати в световен мащаб е любезно предоставена на България и по-специално на оркестъра на Софийската филхармония. Диригент на концерта е Павел Златаров. А специално написаните рими към илюстрованата книга, зрителите ще чуят по неповторим начин, благодарение на изключителната Снежина Петрова.

Премиерната дата за България е 11 април, 11.00 часа. Концертът е част от детската програма на Софийска филхармония, Фортисимо Фамилия.

„Израснах с класическа музика“, казва Дан Браун. „Родителите ми бяха и двамата музиканти, които избраха да нямаме телевизор. Затова вместо това свирех на пиано, пеех в хорове и ходех на концерти. Музиката беше тайно светилище за мен като дете и помогна да разпали творчеството и въображението ми.“

Главният герой в детската симфония, любезният и любознателен Маестро Маус ще ни разходи из цялата история, която преплита мелодиите и животинския свят, сякаш за да ни подскаже, че всичко около нас е музика.

„Моята надежда за „Дива симфония“ е да предоставя забавна, свежа възможност за семейства, родители, деца и хора от всички възрасти да се свържат отново с магическото преживяване на класическата музика, както в концертната зала, така и в дома“, казва Браун.

„Надявам се публиката да се забавлява толкова, докато слуша, колкото и аз, когато композирах.“

Великият драмописец често е описвал човешките чувства, уповавайки се на музиката. Но и Тя във времето е ползвала пиесите му за творческо вдъхновение. 

 

 

 JessicaPamp

 

 

Личността Уилям Шекспир е обвита в мистерия. Но творчеството му от векове се радва на безрезервна възхвала от всички литературни изследователи и критици, а поколения драматурзи изучават неговите произведения и се мъчат да достигнат литературните им достойнства. 

 

В пиесите си най-великият автор в английската литература често използва музиката, за да изрази различните състояния на героите си- любов, готовност за саможертва, завист, его…

 

В творчеството на гения има текстове на песни в диалога на героите, използвал е музиката или музикалните инструменти като символ или като метафора. 

  

Като потвърждение споделяме с Вас няколко цитата от най-великите пиеси на Шекспир.

 

 

william-shakespeare-the-life-of-the-bard-1024x576

 

 

"Виждате ли сега за какво низко нещо ме смятате! Искате да свирите на мен. Държите се, сякаш познавате всички дупчици на ума и сърцето ми. Искате да изтръгнете скрития звук на тайната ми, да ме просвирите от най-ниската до най-високата ми нота. А в тази малка цев има много музика, прекрасен глас, но вие не можете да я накарате да проговори. Хиляди дяволи, мислите ли, че е по-лесно да се свири на мен, отколкото на едно пискунче? За какъвто и инструмент да ме сметнете, можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен." - “Хамлет”

 

Ах, искам музика! Слухът ми чака

въздушната храна на тез, чието

занятие нарича се любов!"- Клеопатра, “Антоний и Клеопатра”

 

Това че си гледа обувките и пее, оправя си яката и пее, разговаря и пее, чисти си зъбите и пее! Знам един такъв меланхолик, който пропиля цяло имение така, както си пееше."-  Шутът, “Добрият край оправя всичко”

 

"Така е: човекът, който музика не знае

        и не трепти от нежния й трепет,

        способен е на подлост и грабеж,

        душевните му подтици са мрачни,

        а страстите му черни — като пъкъл —

        не вярвай на такъв!… 

Но слушай, слушай!” - Лоренцо, “Венецианският търговец”

 

"Помниш ли, когато

        от камъка, издаден във морето,

        веднъж дочухме двамата със тебе

        сирена, яхнала делфин, да пее

        с тъй чуден глас, че грубите талази

        се бяха укротили мигновено

        и лудо неподвижните звезди

        валяха от кристалната си сфера,

        за да я слушат по-отблизо?"- Оберон, “Сън на лятна нощ”

 

"Щом с музика се храни любовта,

        свирете, натъпчете ме без мяра,

        додето от преяждане със звуци

        гладът й заболее и умре!…" - Орсино, Дванайсета нощ”

 

"О, собствената ми душа ме вика!

Как сладко-сребърно звънти в нощта

гласът на влюбените! Сякаш нежна

неземна музика за тънък слух! "- Ромео, ”Ромео и Жулиета

 

f8c0447b822934da-1024x682

 

Много композитори са били вдъхновявани от любовта на двамата млади от Верона и са създали наистина ...неземна музика за тънък слух! 

 

Невероятни бисери в музикалната съкровищница са ни завещали Чайковски, Прокофиев, Белини, Берлиоз, Нино Рота, Бърнстейн. А тяхната музика съчетана в един общ концерт.....

Е, това би било пир за душата на слушателя!

 

На 14.02 от 11 часа Ви каним на музикално пиршество, поднесено от оркестъра на Софийската филхармония. 

Диригент на концерта "Ромео и Жулиета", който се провежда в рамките на детската музикална програма Фортисимо Фамилия, е Григор Паликаров. 

 

Приказката за перкусии 

разказват Печенката и Александър Хаджиангелов

 

ЗАПОЧВАМЕ СЕЗОНА УДАРНО! 

 

Ако сте родител на малък музикален изследовател, то тогава сме сигурни, че сте усетили (чули) вроденото влечение на децата към барабаненето. Това първосигнално желание за създаване на шум може да се превърне в истински красива музика. Чуйте музикалните откъси за ударните инструменти, изпълнени от музикантите на Софийската филхармония на 27 септември в зала “България”

 

 

Освен с традиционите пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), музикантите планират да спечелят децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни. 

 

 

Така например пластмасова кутийка с отвор от едната страна, закачена корда и към кордата пръчица може само с едно движение да възпоизведе крякането на жаба. А клавесите или блокчетата да напомнят звука на калвача. Децата ще чуят още лъвски рев, славейче, дори страшни гръмотевици.

 

 

Специално участие в концерта “Приказка за перкусии” ще вземе Адриана Николова– Печенката- световен шампион по бийтбокс, а най- новото лице на програмата е артистът Александър Хаджиангелов, когото зрителите познават от театралната сцена на Младежки театър “Николай Бинев”. 

 

 

Билети за концертите се продават на касата на зала “България” и онлайн в уеб сайта на ивентим.

„Приказка за тромпет” е един от най-любимите ни концерти.

Именно с него беше първата среща на Фортисимо Фамилия с публиката си, преди единайсет години.

На 9 август ще ударим гонга за новото начало на приказките на Фортисимо, след дистанцията с публиката.

Детската програма ще посрещне почитателите си в голямата зала на концертен комплекс “България”.

Оркестърът на Софийската филхармония, солистът Петър Македонски и актрисата Сандра Петрова ще разкажат историята на вълшебната тръба с древна и богата биография- тромпетът.

За концерта са подбрани произведения, които са забавни, съобразени са с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност.

В музикалната програма влизат произведенията „Полета на бръмбара“ – Римски Корсаков, „Музика на водата“ – Хендел, „Междузвездни войни“ – Джон Уилямс и др.

Увлекателната образователна история е дело на писателя и сценарист Александър Чобанов и Светлина Терзиева.

Оркестърът на Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на талантливия и харизматичен млад диригент, Цанислав Петков.

Очакваме Ви! 

____

Най-известните близнаци в българския театър Дарин и Деян Ангелови ще разкажат „Приказка за Крали Марко“ за децата на 24 май. Записът на концерта, посветен на българските композитори, ще се излъчи във Фейсбук страниците на Фортисимо Фамилия и Софийска филхармония от 11 часа в Деня на славянската писменост и култура. В концерта със свои авторски изпълнения ще се включат и виртуозите Теодосий Спасов и Георги Андреев. А Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на маестро Павел Златаров.

„Когато децата слушат различни жанрове и стилове музика, те успяват да изградят свои лични предпочитания, които да не бъдат ограничавани от общо възприети норми, например че класическата музика е „трудна“ за слушане“, казва Деян. 

“Подходът в тези концерти е много забавен, иновативен и изцяло съобразен с етапите на детското развитие. При тези срещи децата обогатяват знанията си и любопитството им расте", споделя Дарин.

 

Със съдействието на

В партньорство със

Основен спонсор

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Yellow Green Blue Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction