Грешка
  • Грешка при зареждането на XML файла
  • http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml
  • XML: failed to load external entity "http://fortissimo.bg/family/templates/sj_teen/templateDetails.xml"

Великият драмописец често е описвал човешките чувства, уповавайки се на музиката. Но и Тя във времето е ползвала пиесите му за творческо вдъхновение. 

 

 

 JessicaPamp

 

 

Личността Уилям Шекспир е обвита в мистерия. Но творчеството му от векове се радва на безрезервна възхвала от всички литературни изследователи и критици, а поколения драматурзи изучават неговите произведения и се мъчат да достигнат литературните им достойнства. 

 

В пиесите си най-великият автор в английската литература често използва музиката, за да изрази различните състояния на героите си- любов, готовност за саможертва, завист, его…

 

В творчеството на гения има текстове на песни в диалога на героите, използвал е музиката или музикалните инструменти като символ или като метафора. 

  

Като потвърждение споделяме с Вас няколко цитата от най-великите пиеси на Шекспир.

 

 

william-shakespeare-the-life-of-the-bard-1024x576

 

 

"Виждате ли сега за какво низко нещо ме смятате! Искате да свирите на мен. Държите се, сякаш познавате всички дупчици на ума и сърцето ми. Искате да изтръгнете скрития звук на тайната ми, да ме просвирите от най-ниската до най-високата ми нота. А в тази малка цев има много музика, прекрасен глас, но вие не можете да я накарате да проговори. Хиляди дяволи, мислите ли, че е по-лесно да се свири на мен, отколкото на едно пискунче? За какъвто и инструмент да ме сметнете, можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен." - “Хамлет”

 

Ах, искам музика! Слухът ми чака

въздушната храна на тез, чието

занятие нарича се любов!"- Клеопатра, “Антоний и Клеопатра”

 

Това че си гледа обувките и пее, оправя си яката и пее, разговаря и пее, чисти си зъбите и пее! Знам един такъв меланхолик, който пропиля цяло имение така, както си пееше."-  Шутът, “Добрият край оправя всичко”

 

"Така е: човекът, който музика не знае

        и не трепти от нежния й трепет,

        способен е на подлост и грабеж,

        душевните му подтици са мрачни,

        а страстите му черни — като пъкъл —

        не вярвай на такъв!… 

Но слушай, слушай!” - Лоренцо, “Венецианският търговец”

 

"Помниш ли, когато

        от камъка, издаден във морето,

        веднъж дочухме двамата със тебе

        сирена, яхнала делфин, да пее

        с тъй чуден глас, че грубите талази

        се бяха укротили мигновено

        и лудо неподвижните звезди

        валяха от кристалната си сфера,

        за да я слушат по-отблизо?"- Оберон, “Сън на лятна нощ”

 

"Щом с музика се храни любовта,

        свирете, натъпчете ме без мяра,

        додето от преяждане със звуци

        гладът й заболее и умре!…" - Орсино, Дванайсета нощ”

 

"О, собствената ми душа ме вика!

Как сладко-сребърно звънти в нощта

гласът на влюбените! Сякаш нежна

неземна музика за тънък слух! "- Ромео, ”Ромео и Жулиета

 

f8c0447b822934da-1024x682

 

Много композитори са били вдъхновявани от любовта на двамата млади от Верона и са създали наистина ...неземна музика за тънък слух! 

 

Невероятни бисери в музикалната съкровищница са ни завещали Чайковски, Прокофиев, Белини, Берлиоз, Нино Рота, Бърнстейн. А тяхната музика съчетана в един общ концерт.....

Е, това би било пир за душата на слушателя!

 

На 14.02 от 11 часа Ви каним на музикално пиршество, поднесено от оркестъра на Софийската филхармония. 

Диригент на концерта "Ромео и Жулиета", който се провежда в рамките на детската музикална програма Фортисимо Фамилия, е Григор Паликаров. 

 

Приказката за перкусии 

разказват Печенката и Александър Хаджиангелов

 

ЗАПОЧВАМЕ СЕЗОНА УДАРНО! 

 

Ако сте родител на малък музикален изследовател, то тогава сме сигурни, че сте усетили (чули) вроденото влечение на децата към барабаненето. Това първосигнално желание за създаване на шум може да се превърне в истински красива музика. Чуйте музикалните откъси за ударните инструменти, изпълнени от музикантите на Софийската филхармония на 27 септември в зала “България”

 

 

Освен с традиционите пластинкови (ксилофон, глокеншпил, вибрафон и маримба) и мембранни ударни (малък барабан, голям барабан, тимпани и др.), музикантите планират да спечелят децата и с онези инструменти, които пресъздават звуци от ежедневието и дори имитират животни. 

 

 

Така например пластмасова кутийка с отвор от едната страна, закачена корда и към кордата пръчица може само с едно движение да възпоизведе крякането на жаба. А клавесите или блокчетата да напомнят звука на калвача. Децата ще чуят още лъвски рев, славейче, дори страшни гръмотевици.

 

 

Специално участие в концерта “Приказка за перкусии” ще вземе Адриана Николова– Печенката- световен шампион по бийтбокс, а най- новото лице на програмата е артистът Александър Хаджиангелов, когото зрителите познават от театралната сцена на Младежки театър “Николай Бинев”. 

 

 

Билети за концертите се продават на касата на зала “България” и онлайн в уеб сайта на ивентим.

„Приказка за тромпет” е един от най-любимите ни концерти.

Именно с него беше първата среща на Фортисимо Фамилия с публиката си, преди единайсет години.

На 9 август ще ударим гонга за новото начало на приказките на Фортисимо, след дистанцията с публиката.

Детската програма ще посрещне почитателите си в голямата зала на концертен комплекс “България”.

Оркестърът на Софийската филхармония, солистът Петър Македонски и актрисата Сандра Петрова ще разкажат историята на вълшебната тръба с древна и богата биография- тромпетът.

За концерта са подбрани произведения, които са забавни, съобразени са с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност.

В музикалната програма влизат произведенията „Полета на бръмбара“ – Римски Корсаков, „Музика на водата“ – Хендел, „Междузвездни войни“ – Джон Уилямс и др.

Увлекателната образователна история е дело на писателя и сценарист Александър Чобанов и Светлина Терзиева.

Оркестърът на Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на талантливия и харизматичен млад диригент, Цанислав Петков.

Очакваме Ви! 

____

Най-известните близнаци в българския театър Дарин и Деян Ангелови ще разкажат „Приказка за Крали Марко“ за децата на 24 май. Записът на концерта, посветен на българските композитори, ще се излъчи във Фейсбук страниците на Фортисимо Фамилия и Софийска филхармония от 11 часа в Деня на славянската писменост и култура. В концерта със свои авторски изпълнения ще се включат и виртуозите Теодосий Спасов и Георги Андреев. А Софийската филхармония ще свири под диригентската палка на маестро Павел Златаров.

„Когато децата слушат различни жанрове и стилове музика, те успяват да изградят свои лични предпочитания, които да не бъдат ограничавани от общо възприети норми, например че класическата музика е „трудна“ за слушане“, казва Деян. 

“Подходът в тези концерти е много забавен, иновативен и изцяло съобразен с етапите на детското развитие. При тези срещи децата обогатяват знанията си и любопитството им расте", споделя Дарин.

 

Посрещаме пролетта с още една от нашите приказки за най-малките!

 

На 22.03.2020 (неделя) от 11:00 и от 12:30 часа в камерната зала на концертен комплекс "България" ще разкажем образователната "Приказка за обой". 

  

Обоят е роден в семейството на дървените духови инструменти, а талантливият Ясен Енчев ще го накара да засвири ангелски мелодии с една магическа тръстикова пластинка. Ще чуем прекрасни мелодии, написани от Хенри Пърсел, Й.С. Бах, П.Й.Чайковски, Енио Мориконе и други. 

 

Артистичната част е поверена на водещата Богдана Трифонова и балерината Ангелина Гаврилова, а Павел Златаров ще дирижира оркестъра на Софийската Филхармония. Сценарист и на тази цветна приказка, която ще се разиграе в камерна зала "България" е Александър Чобанов. 

 

 

Новата ни музикална приказка наближава и ще я разкажем три пъти тази неделя.

На 23. февруари от 11:00, 12:30 и от 14:30 часа в камерна зала "България", главната роля даваме на инструмента валдхорна!

Софийската филхармония ще разкаже една вълнуваща история за този чуден инструмент, под диригентската палка на маестро Славил Димитров.

Валдхорната се е появила първо като горски рог, затова и името, с което днес я наричаме идва от немските думи Wald- гора и Horn- рог. По-късно се изобретява и малката валдхорна, с която са си служели пощальоните. Сигнал на валдхорна обявявал начало и край на лова. Звукът на инструмента бил един вид език, на който ловци и стрелци се разбирали. В програмата на концерта ще чуете както класически произведения, така и друга оркестрова музика, написана за валдхорна.

Солист на концерта е Красимир Костадинов, който с инструмента си ще събуди цялата гора, в която ще попаднем, докато разказваме нашата приказка. А когато в гората чуят звука на валдхорната – всички приказни герои се събират. Цветята започват да си говорят с животните. Птиците долитат от юг. Ледът се стопява и рекичките започват да шумят. Точно тогава ще дойде и нашата Червена шапчица, актрисата Лили Гелева.

Какви още приключения ни очакват, изберете най- подходящия час за вас и елате заедно да послушаме красивата музика на валдхорната. 

 

Билети можете да закупите на касата на зала "България", както и онлайн тук:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/prikazka-za-baldhorna-sofi-bulgaria-hall-kamerna-zala-544439/event.html

NB! Билетите за камерна зала "България" са без определени места и се избират само като брой.


Със съдействието на

В партньорство със

Основен спонсор

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Yellow Green Blue Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction