Георги Султанов

Тенор

За Георги

Георги Султанов е роден в семейство на белeжити музиканти, артисти и худoжници. Завършва музикалното си образование в Музикалната Академия – гр. Пловдив, степен магистър. Първия българин, придобил диплом от курс за млади изпълнители към Вагнеровия фестивал гр. Байройт, Германия. Член на Ново Бахово общество – Лайпциг, Германия.

Професионалната оперна кариера на Георги Султанов започва 2003г. в Държавна опера - Бургас. Изпълнява роли от оперите „Травиата”- Алфред, „Риголето”-Дука на Мантуа, „Макбет” - Макдаф на Верди, ”Вълшебната флейта”- Тамино, „Така правят всички”- Ферандо на Моцарт и много други.

2005г. Дебютира в Национална Опера и Балет - София и вече повече от 12г. е постоянен гост – солист, изпълнявайки ролите на Вертер от едноименната опера на Ж.Масне, Неморино от „Любовен еликсир” на Доницети, Робер от „Робер дявола” на Майербер, Дон Рамиро от „Пепеляшка”, Линдоро от „Италианка в Алжир” на Росини, “Лакме” на Лео Делиб и мн. др.

За девета симфония на Бетовен:

„Има произведения, които колкото и пъти да изпълнявам никога не мога да кажа, че съм свикнал с тях, те са като добрите приятели, преоткривам ги с всяка нова среща, уча нови неща за тях, преоткривам ги за себе си. Изпълнението на тази симфония ме кара да се чувствам прероден и истински щастлив. Силата и енергията, която носи музиката на Бетовен, невероятния текст на Шилер са достатъчен стимул. Моята задача е да бъда проводник на тази енергия.” .