Мартин и Александър Зайранови

Солисти

За Мартин и Александър

Мартин и Александър Зайранови са впечатляващи млади цигулари. И двамата разкриват виртуозния си музикален талант, още от най- ранна възраст. Безспорно те са от големите надежди на българската класическа музика. Техните прекрасни изпълнения са включени в музикалната програма на Fortissimo Fest „Музика под звездите“ 2017.

Братя Зайранови са лауреати на световни конкурси и носители на впечатляващо много международни награди.

Мартин Зайранов е стипендиант на Министерството на културата, на Фондация "Комунитас - 1000 стипендии” и на "Thomastik - Infeld", Виена. В момента Мартин свири на цигулка "Джовани Паоло Маджини" - копие на цигулката на известния френски цигулар Анри Марто, спечелена на конкурс за цигулари "Анри Марто" в гр. Лихтенберг - Германия - 2017 г. Александър свири на цигулка на Филип Добричков, предоставена му за ползване от Марио Хосен. .

Александър Зайранов е стипендиант на Фондация "Комунитас” - 1000 стипендии и на "Thomastik - Infeld", Виена. Свири на цигулка, изработена от словенския лютиер Вилим Демшар, предоставена му за ползване от проф. д-р Марио Хосен.

Едновременно с многобройните си изяви с прочути оркестри и диригенти, двамата продължават да учат в НУИ „Добри Христов” – Варна и са младши студенти в НБУ при проф. д-р Марио Хосен.